Submenu

Zelf aan de slag

Meer groen in uw wijk, hoe leuk is dat! Wilt u zelf aan de slag met het vergroenen van uw wijk, buurt of straat? Graag. Want kleine of grote actie, alles is even waardevol. U kunt op verschillende manieren uw wijk groener, gezonder en gezelliger maken.

Geveltuintjes en boomspiegels

Om uw straat op te fleuren, kunt u allerlei stappen ondernemen. Zoals:

 • Een tuintje tussen uw huis en de straat aanleggen: een geveltuintje. Als tijdelijke actie kunt u van de gemeente Hilversum een waardebon van €50 krijgen voor inheemse en biologische planten in uw geveltuin. Er zijn 40 waardebonnen beschikbaar. Met biologische en inheemse planten (planten die van nature voorkomen in Hilversum) helpt u de biodiversiteit te verbeteren. Zo zorgen we voor meer en verschillende soorten planten, insecten, vlinders en vogels. Lees meer over het aanleggen van een geveltuin op hilversum.nl
 • Plantjes planten in de grond rondom bomen (de boomspiegel) en deze onderhouden. Dit kunt u samen met uw buren doen. Als een groot deel van uw buurt meedoet, zorgt de gemeent evoor planten en helpt bij de aanleg. U kunt ook gereedschap lenen. Lees meer op hilversum.nl

Wilt u hiermee aan de slag? Neem dan contact op met de wijkregisseur van uw wijk. De wijkregisseur kan u verder helpen en meedenken. Bijvoorbeeld over hoe u meer buren kunt betrekken en hoe de gemeente u kan helpen bij het uitvoeren van uw idee.

Budget 'Groen in Beweging'

Heeft u een idee of initiatief voor meer groen in uw straat, buurt of wijk? Gemeente Hilversum helpt u graag om uw idee uit te voeren. Daarom kon u tot en met 31 oktober 2023 een aanvraag indienen voor maximaal €5.000 voor uw groene initiatief. Zowel inwoners als ondernemers konden een aanvraag indienen. In totaal was er €30.000 euro beschikbaar.

Waarvoor kon ik geld aanvragen?

Het budget was bedoeld voor initiatieven die helpen om Hilversum groener en klimaatbestendiger te maken. Zoals het groener maken van een (speel)plein of schooltuin, zorgen voor waterafvoer en -opvang, het diervriendelijk maken van de omgeving, en het groener maken en adopteren van groen in de buurt. Maar ook het organiseren van lezingen en andere educatieve activiteiten was mogelijk.

Het is belangrijk dat alle Hilversummers van het initiatief kunnen profiteren. Dat betekent dat het initiatief openbaar toegankelijk is. Het gaat dus niet om het groener maken van uw eigen tuin. Hieronder leest u de voorwaarden voor uw initiatief.

Voorwaarden initiatieven

 • De plek moet openbaar toegankelijk zijn
 • Het is een eenmalig initiatief
 • Het initiatief heeft nog niet plaatsgevonden/is nog niet uitgevoerd
 • Het initiatief is niet commercieel
 • Het moet een initiatief zijn waar alle Hilversummers van kunnen profiteren
 • Het initiatief moet bijdragen aan de doelen van het programma Groen: vergroten van de biodiversiteit, zorgen voor een klimaatbestendige stad en verbeteren van vitaliteit van inwoners
 • Het initiatief moet ondersteund worden door de buurt (samenwerking met buurtbewoners, onderwijsinstelling of andere partners, aan te tonen door handtekeningen of op een andere manier)
 • Het is duidelijk vastgesteld wie het initiatief beheert en onderhoudt (inwoners of in overleg deels de gemeente)
 • Het maximaal aan te vragen bedrag is €5.000, afhankelijk van het plan, de omvang van het idee, steun vanuit de buurt en de eigen inzet van de initiatiefnemer
 

Als u een initiatief heeft ingediend, wordt er een afspraak ingepland met u. Dan wordt uw initiatief besproken. We kijken samen of het haalbaar is en of u een aanvraag voor het 'Groen in Beweging'-budget kunt doen. Tijdens het gesprek hoort u meer over het vervolg.

Vragen?

Heeft u vragen over het 'Groen in Beweging'-budget? Stuur dan een mail naar programmagroen@hilversum.nl of neem contact op met uw wijkregisseur. De wijkregisseur kan ook meedenken over hoe u meer buren kunt betrekken.

Bewoners aan het woord 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"236676"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Bericht Zelf aan de slag bekijken

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen