Alternatieven aardgas

Afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan naar de alternatieven voor aardgas. Daarbij zijn verschillende technieken onderzocht. Om verschillende redenen zijn technieken afgevallen. Bijvoorbeeld om dat de techniek niet bewezen is in de praktijk, te duur is of niet geschikt is voor de woningen in de Meent. Drie technieken zijn wél direct goed in de Meent toe te passen. De warmtepomp met gedeelde bodemlus, de warmtepomp met een buitenunit en een bronnet.

Bronnet

Dit collectieve systeem gebruikt de constante temperatuur uit de bodem. Dit gebeurt met een netwerk van horizontale leidingen, ongeveer 2 meter diep. Aan dit netwerk wordt een groep woningen aangesloten. Het aantal aangesloten woningen kan stapsgewijs uitgebreid worden. Het systeem is gebaseerd op bestaande techniek en is in de praktijk getest bij appartementen. Voor de Meent is dit concept aangepast voor rijtjeswoningen.

Het voordeel van een bronnet is dat er geen buitenunit nodig is. Er is dus geen risico op geluidsoverlast. Daarnaast kunt u met deze techniek in de zomer uw woning ook koelen. Tot slot hoeven particuliere woningeigenaren niet in de apparatuur te investeren. U betaalt eenmalig aansluitkosten, en jaarlijks vastrecht en verbruik.

 

 

Warmtepomp met gedeelde bodemlus

Met deze oplossing kunt u samen met uw buren aardgasvrij worden. Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem. Ongeveer 150 meter diep wordt een bodemlus in de grond geboord. In deze bodemlus zit water. Dat wordt opgewarmd tot zo'n 12 graden door de warmte uit de bodem. Het opgewarmde water wordt vervolgens via buizen naar de warmtepomp gebracht. De warmtepomp hoeft het dan maar een klein beetje bij te verwarmen tot zo'n 35 à 40 graden. En daarmee verwarmt u uw woning, via vloerverwarming of radiatoren die werken met een lage temperatuur.

Met deze techniek kunnen één tot drie woningen worden verwarmd. U heeft geen buitenunit nodig. Er is dus geen risico op geluidsoverlast. Daarnaast kunt u met deze techniek in de zomer uw woning ook koelen.

Bewoners Herman en Jan-Willem verwarmen hun woning met een bodemlus. Lees over hun ervaring op de pagina 'Bewonersverhalen' of kijk dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe een bodemlus werkt.

 

Warmtepomp met buitenunit

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dat gebeurt via een buitenunit, die in uw tuin of op uw dak komt te staan. De warmtepomp binnen geeft de warmte vervolgens af aan uw vloerverwarming of radiatoren die werken met een lage temperatuur.

Koplopers Danie de Wet en Ben Frost verwarmen hun huis beiden sinds kort met een warmtepomp met buitenunit. Lees over hun ervaring op de pagina 'Bewonersverhalen'.

 

Onderzoek: warmteopties

In 2021 hebben we samen met bewoners onderzoek gedaan naar hoe we de huizen in de Meent kunnen verwarmen als er geen aardgas meer is. Uit dit onderzoek zijn de technieken hierboven naar voren gekomen. Lees meer op de pagina 'Onderzoeken'.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen