Submenu

Circulair gemeentedepot en een creatieve broedplaats op MOB-complex

Esther Cohen 04-12-2023 484 keer bekeken {0} reacties

Gooi en Eembode publiceerde onderstaand bericht na gesprek met wethouder Arno Scheepers en projectleider Morris Jabri.

'Er gaat een kaalslag plaatsvinden'

MOB-complex wordt vooral natuurgebied met verder circulair gemeentedepot en creatieve broedplaats

ma 27 nov., 15:00 · leestijd 3 minuten Buurt & wijk

De verschillende kunstenaars op het MOB-complex en in het midden wethouder Arno Scheepers. Foto: Studio Kastermans/Gemeente Hilversum

Het voormalige mobilisatiecomplex (MOB) op de grens van Hilversum en Loosdrecht gaat op de schop. Zo komt daar een circulair gemeentedepot en een creatieve broedplaats. Het grootste deel wordt ingericht als natuurgebied. 

Dat zeggen wethouder Arno Scheepers (Gemeentelijk vastgoed) en projectleider Morris Jabri namens de gemeente maandagmorgen in een van de loodsen op het ruim vijftigduizend vierkante meter grote terrein langs de Rading en Noodweg. Waardering is er daarbij vooral voor de creatieve broedplaats die de afgelopen jaren hier ontstond. “Het blijkt dat het iets moois met Hilversum doet”, aldus Scheepers. “Deze broedplaats is dusdanig waardevol dat we dit in de plannen hebben opgenomen.”

Het MOB-complex diende jarenlang als legerterrein en kwam enkele jaren terug - na jaren onderhandelen met het Ministerie van Defensie over onder meer de sanering van het terrein - weer in handen van de gemeente. Op dat moment had de gemeente Hilversum nog weinig plannen met het gebied, behalve dat een deel zou worden teruggegeven aan de natuur. Vanwege het naastgelegen vliegveld is het bouwen van woningen hier niet mogelijk. Ook mogen er vanwege de zogenoemde NNN-beperkingen (Natuurnetwerk Nederland) geen extra vierkante meters aan bebouwingen bij komen. Met andere woorden: wanneer er wordt gebouwd, moet er elders op het terrein worden gesloopt. 

De voorbije jaren vestigden zich verschillende kunstenaars, waaronder Diederick Kraaijeveld, op het terrein. Zij hadden de werf aan de Mussenstraat verlaten en Scheepers wees hen op het MOB-complex. Ondertussen heeft ook Hilversummer Daan van Alkemade met zijn recyclebedrijf Opwaarts een plek op het terrein gekregen. “Dat past ook op het terrein”, aldus de wethouder. Het is hier heel erg opgeknapt en er is hier iets ontstaan.”

Circusterrein

Dat bouwen van woningen kan wel op het verderop gelegen Circusterrein langs de Diependaalselaan. Hier komen op korte termijn 400 flexwoningen. Een jaar geleden al verzocht de gemeenteraad daarom om te kijken of het MOB-complex kan dienen als locatie van een gemeentedepot. Immers, wanneer daar woningen komen, moeten verschillende (gemeentelijke) functies worden verplaatst. 

‘Het voordeel daarbij is dat we materialen kunnen hergebruiken en alles op een plek ligt’

Uit onderzoek door RoyalHaskoning DHV blijkt nu dat een gemeentedepot realiseren op het MOB-complex kan. “Hier kunnen spullen komen die we even niet nodig hebben, maar op termijn wel”, aldus de wethouder. “Het voordeel daarbij is dat we materialen kunnen hergebruiken en alles op een plek ligt. Dat scheelt heel veel geld en ook heel, heel veel CO2-uitstoot. Bij de herontwikkeling van de Wirixstraat bijvoorbeeld, helemaal niet zo’n grote straat, scheelt dat alles op een plek ligt hierbij 36 retourvluchten uitstoot naar Egypte. Dat is, om het op zijn Nederlands te zeggen, echt Major League.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Wethouder Arno Scheepers (Gemeentelijk vastgoed) en projectleider Morris Jabri. Foto: Studio Kastermans/Gemeente Hilversum

Voordat de plannen kunnen worden gerealiseerd, vindt er een sanering van de grond plaats. Hilversum krijgt daarvoor een financiële bijdrage (dankzij die onderhandelingen) van het ministerie maar moet dan wel voor eind volgend jaar met een door de provincie goedgekeurd saneringsplan komen. De kosten voor sanering en sloop worden geraamd op circa twee miljoen euro. Bij een tijdige uitvoering draagt het ministerie 260.000 euro bij. Voor de dekking van het restant  (1,74 miljoen) moet de gemeenteraad groen licht geven. 

Het midden en zuidelijk deel van het terrein worden ingericht als natuurgebied en in het noordwestelijke deel komen het circulaire gemeentedepot en de creatieve broedplaats. Met onder andere de kunstenaars wordt de komende maanden gesproken over een definitieve invulling van het terrein. Eind 2024 volgt naar verwachting een voorstel aan de gemeenteraad, ter vaststelling. 

De kosten voor de realisatie van een gemeentedepot liggen tussen de 1,2 en 1,5 miljoen euro. Als alles meezit start begin 2025 die sanering en gaat later dat jaar de eerste paal in de grond. “Er gaat een kaalslag plaatsvinden”, waarschuwt Jabri maar vast. “Daarover zullen we ook goed met de omgeving communiceren en wij hebben ook met de ecologie rekening te houden.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De bij de perspresentatie eveneens aanwezige kunstenaars zijn blij om deel uit te mogen maken van de plannen. “Wij zijn met deze plek met onze neus in de boter gevallen”, aldus Niek Wagemans. “Wij zijn destijds op zoek gegaan naar een plek in de omgeving waar wat kan en dit leek ons een terrein waar iedereen al bovenop zou zitten. Dat bleek niet zo te zijn. Wij zijn dankbaar naar de gemeente toe dat zij het vertrouwen hadden om ons hierheen te halen.”

‘Er is een klein zaadje geplant waar nu een prachtige bloem is uitgekomen’

De voorbije jaren zijn de huidige ‘bewoners’ met het terrein aan de slag gegaan en ontstond er een broedplaats waar ook de Hilversumse samenleving echt iets aan heeft. Dat blijkt ook uit het initiatief van Van Alkemade. Het Opwaarts Upcycle Festival dat hij en zijn collega’s in mei hielden, was een doorslaand succes. Bovendien staat deze plek sinds kort te boek als Circulair Ambachtscentrum. “Dat had nooit gekund als we dit niet hadden kunnen opbouwen”, aldus Van Alkemade. “Er gebeurt hier heel veel heel erg moois”, ziet ook Scheepers. “Er is een klein zaadje geplant waar nu een prachtige bloem is uitgekomen. Die bloem blijven wij water en liefde geven.”

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen