Even voorstellen: Bjarne Ramaker, beheerder en toezichthouder groen openbare ruimte

Redactie Bouwen aan Hilversum 08-12-2023 470 keer bekeken 0 reacties

In Hilversum is veel groen te vinden. Dat gebeurt niet vanzelf: daar wordt elke dag aan gewerkt. Bjarne Ramaker is beheerder en toezichthouder groen openbare ruimte bij gemeente Hilversum. Hij houdt zich bezig met het groen in de openbare ruimte in de wijken Noordoost en Oost.

“Ik vind het leuk om samen met collega’s en bewoners te werken aan een groener en leefbaarder Hilversum.”

Beheerder en toezichthouder, wat houdt dat precies in? “Ik houd de dagelijkse werkzaamheden van onze aannemer in de gaten en begeleid projecten in de openbare ruimte”, legt Bjarne uit. “Ik regel het onderhoud van de tuin van het Raadhuis, zoals de rode geraniums. Daarnaast coördineer ik actie bladslag en exotenbestrijding voor heel Hilversum.” Werken bij de gemeente bevalt Bjarne goed. “Ik vind het interessant om de werkzaamheden in de openbare ruimte zelf aan te sturen en invloed te hebben op de veranderingen waar de gemeente voor staat. En samen met collega’s onze openbare ruimte groener, beter en schoner, maar vooral leefbaarder te houden en te verbeteren.”

Initiatieven van inwoners

“Met name in de wijk Oost zijn veel groene initiatieven van bewoners”, vertelt Bjarne. “Een hele betrokken buurt. Ik vind het leuk om contact te hebben met bewoners en samen met hen te werken aan het groener en duurzamer maken van hun buurt. Bijvoorbeeld door plantjes te planten in boomspiegels.” Dit jaar konden bewoners ook groene initiatieven indienen voor subsidie uit het Programma Groen. Daaruit komen ook grotere initiatieven, ziet Bjarne. “Oost is ook wel een versteende wijk, dus er is veel winst te behalen.”

Bladeren opruimen

Elk jaar in de herfst begint weer een grote klus die Bjarne coördineert: actie bladslag. 8 weken lang worden bladeren in heel Hilversum opgeruimd. “We werken met drie ploegen die heel Hilversum bladvrij houden. Een ploeg bestaat uit een trekker met een aanhanger die bladeren kan opzuigen, een veegmachine en 4 of 5 medewerkers die de straten schoonblazen”, legt Bjarne uit. “Elk deel van Hilversum wordt 2 keer bezocht, behalve in de Meent en Boombergpark. Daar is meer ruimte waar het blad de natuur kan helpen. Bewoners mogen bladeren uit hun tuin aan de straat leggen, dan nemen we die ook mee. Dat moet dan wel voor de tweede ophaalronde zijn natuurlijk.”

2 miljoen kilo bladeren

“In totaal verzamelen we ongeveer 2100 ton aan bladeren”, vertelt Bjarne. Dat is meer dan 2 miljoen kilo! Wat gebeurt er dan met al die bladeren? Bjarne: “Het blad wordt verzameld en nu helaas nog weggegooid. Ik vind dat we daar meer mee kunnen doen. Bijvoorbeeld composteren en op de bodem leggen. Dat is goed voor het bodemleven, zorgt voor voeding voor planten en houdt warmte tegen in de zomer. Zo droogt de bodem minder snel uit.” Om dat natuur en kleine dieren zoals egels te helpen, laat de gemeente wel blad liggen in plantsoenen waar dat kan.

Klaar voor de winter

Het najaar is een drukke tijd voor Bjarne. “Ik ben nu bezig met het afronden van het onderhoud voor dit jaar. Bijvoorbeeld de inboet van beplanting. Dat betekent dat we alle lege plekken in plantsoenen opvullen met nieuwe planten. Dit moet klaar zijn voor de winter. Dan kunnen de planten in het voorjaar beginnen met groeien.” Ook wordt er nu veel gesnoeid. Bjarne: “Dat doen van het najaar tot het voorjaar. Daar maak ik dan een plan voor wat de aannemer uitvoert.”

Ideeën voor meer groen?

Als beheerder en toezichthouder is Bjarne vrijwel elke werkdag te vinden in zijn wijken. “Bewoners van Noordoost en Oost kunnen mij voor alles rondom groen in de openbare ruimte aanspreken. Veel bewoners kennen mij wel, vooral bewoners met wie ik heb samengewerkt aan een succesvol groen initiatief. Dus heeft u ideeën voor meer groen in uw straat? “Spreek mij gerust aan. En mocht ik het antwoord niet weten, verwijs ik door naar de juiste collega.” U kunt Bjarne ook bereiken door een mailtje te sturen naar b.ramaker@hilversum.nl

0  reacties

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen