Help de egel in uw tuin de winter door

Redactie Bouwen aan Hilversum 28-11-2023 295 keer bekeken 0 reacties

Egels gaan rond deze tijd op zoek naar een plekje om te overwinteren. Ze eten zich vol en maken een “winternest” van droge bladeren op een beschut plekje in de tuin. Helaas blijkt 75 procent van de jonge egels de eerste winterslaap niet te halen of te overleven.

Hoe kunt u de egels helpen de winter door te komen?

Het grootste deel van de winter slapen egels. Een echte winterslaap is het niet, want ze worden elke 7 à 11 dagen wakker. Meestal “draaien ze zich nog een keer om” (net zoals wij dat doen als we er niet uit hoeven) en slapen weer verder. Als ze echt wakker worden, kunnen ze in de tuin gaan scharrelen, op zoek naar voedsel. Hoe kunnen we de egels helpen de winter door te komen?

Aanleg van een Egelsnelweg

Een egelsnelweg is een verbinding tussen groene ruimtes, waardoor de egel veilig kan lopen. Denk aan een opening in de schutting tussen twee tuinen. Of een heg in plaats van een schutting. Zo vindt de egel makkelijk zijn weg op zoek naar een schuilplaats en voedsel.

Rommelhoek of egelhuisje

Egels bouwen hun winternestje van takken en bladeren het liefst onder een heg, een stapel houtblokken of onder een schuurtje. U kunt ze helpen door een rommelhoekje te maken. Veeg wat takjes en bladeren bij elkaar en maak er een hoop van onder een struik of heg. De laag bladeren mag zeker een halve meter dik zijn. Dan komt er geen regen door en blijft het lekker warm. U kunt ook zelf een egelhuisje bouwen. Bijvoorbeeld van een omgekeerde krat die aan de bovenkant waterdicht is gemaakt met dakpannen of een dikke laag bladeren. Let wel op dat er geen wind naar binnen kan waaien.

Vetlagen opbouwen

In de herfst eten egels zich vol met alles dat ze kunnen vinden: insecten, vruchten en paddenstoelen. Ze moeten hun vetlagen opbouwen voor de winter, omdat ze in die periode veel minder voedsel kunnen vinden. Vaak zijn jonge egels in de winter nog actief omdat hun vetlagen nog niet goed genoeg opgebouwd zijn. Als egels wakker worden en gaan scharrelen, zijn in zachte winters nog insecten en slakken te vinden. Maar vaak zijn egels in de winter afhankelijk van ons.

Bijvoeren

Egelbescherming Nederland adviseert om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Let op dat de kattenbrokjes droog staan en ververs ze regelmatig. Gebruik liever geen gif en chemische middelen in uw tuin, want deze zijn schadelijk voor egels en andere dieren. Geef egels overigens nooit melk! Daar krijgen ze diarree van…

0  reacties

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen