12 oktober 2022: Themabijeenkomst Hoe betaal ik het verduurzamen van mijn woning?

306 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de themabijeenkomst is een presentatie gegeven over subsidie- en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. Ook hebben de aanwezige bewoners vragen gesteld. Hier vindt u een korte samenvatting van de bijeenkomst, handige links en de gestelde vragen met antwoorden.

Presentatie 'Hoe betaal ik het verduurzamen van mijn woning?'

Bastiaan de Deckere en Gerben van Lunteren, beiden van gemeente Hilversum, gaven een presentatie over de subsidie- en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van een woning. Voor een deel van de kosten kunt u een landelijke subsidie aanvragen. De rest van de kosten zijn een eigen investering. Deze eigen investering kunt u zelf betalen, maar ook lenen. Hieronder vindt u een overzicht van alle mogelijkheden.

Bewoners van het projectgebied Meent Aardgasvrij kunnen (binnenkort) voor een deel van de kosten ook een speciale gemeentelijke subsidie aanvragen, vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken. De hoogte van deze subsidie verschilt per woningtype. Voor de koplopers zijn de subsidiebedragen al vastgesteld. Volgend jaar komt er ook een subsidieregeling voor de overige bewoners van het projectgebied. Als hier meer over bekend is, leest u dit op onze website.

Subsidie- en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning

 • ISDE-subsidie: een subsidie van het Rijk voor verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Nu aan te vragen voor 2 of meer maatregelen, vanaf volgend jaar al voor 1 maatregel aan te vragen.
 • Subsidie project Meent Aardgasvrij: Bewoners van het projectgebied Meent Aardgasvrij kunnen vanaf volgend jaar een speciale gemeentelijke subsidie aanvragen, vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken.
 • Btw zonnepanelen terugvragen: Koopt u voor de eerste keer zonnepanelen voor uw woning? Dan kunt u de btw van uw zonnepanelen terugvragen.
 • Duurzaam Wonen Lening: Gemeente Hilversum biedt een lening met lage rente voor het verduurzamen van uw woning. Er zijn vier verschillende leenvormen:
  • Persoonlijke lening: Voor inwoners tussen 18 en 75 jaar. Leen tussen €2.500 en €25.000 euro. Tot €15.000 is de looptijd 10 jaar, daarboven 15 jaar.
  • Verzilverlening: Voor inwoners vanaf 58 jaar met veel overwaarde op hun woning. Leen tussen €2.500 en €50.000 euro. Bijzonder: geen maandelijkse lasten. Rente wordt bij schuld opgeteld. Afsluitkosten zijn €450.
  • Hypothecaire lening 10 jaar: Voor inwoners vanaf 18 jaar. Leen tussen €2.500 en €25.000. Afsluitkosten zijn €850, worden ingehouden op de hoofdsom. Let op: overige kosten, zoals taxatie en financieel advies, moet u uit eigen middelen betalen.
  • Hypothecaire lening 20 jaar: Voor inwoners vanaf 18 jaar. Leen tussen €25.001 en €50.000. Afsluitkosten zijn €850, worden ingehouden op de hoofdsom. Let op: overige kosten, zoals taxatie en financieel advies, moet u uit eigen middelen betalen.
  • Daarnaast kunnen VvE’s een zakelijke lening aanvragen. Voor vragen over deze lening kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 035.
 • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds: Bij deze lening kunt u tussen de €1.000 en €65.000 euro lenen. Er is geen bovengrens voor leeftijd en er zijn ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met weinig ruimte om te lenen. Nieuw is dat vanaf 1 november er 0% rente is voor eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen minder dan €45.014 euro.

Kijk voor een volledig overzicht van alle mogelijkheden bij de subsidiecheck op hilversum.nl/energieloket. Bij het Energieloket Gemeente Hilversum vindt u daarnaast onder andere een online woningplanner, een overzicht van maatregelen en kunt u een gesprek aanvragen met een energiecoach of een adviseur van het Energieloket Gemeente Hilversum.

Gestelde vragen met antwoorden

Tijdens de bijeenkomst werden vragen van de aanwezige bewoners beantwoord. Hieronder leest u de vragen die zijn gesteld en de antwoorden die daarop zijn gegeven.

Vragen over subsidies

Biedt de gemeente een subsidie aan voor het verduurzamen van mijn woning?
Nee, de gemeente biedt geen subsidie aan hiervoor. Alleen voor bewoners van het projectgebied Meent Aardgasvrij is er een gemeentelijke subsidie, vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken.

Wanneer krijg ik de ISDE-subsidie?
U krijgt de subsidie nadat de verduurzamingsmaatregelen zijn uitgevoerd. U moet deze kosten dus zelf voorschieten.

Kun je de ISDE-subsidie nog met terugwerkende kracht aanvragen voor verduurzamingen uit het verleden?
Nee, dat kan niet. Kijk voor alle spelregels van de subsidie op rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren.

Dakisolatie levert veel subsidie op bij de ISDE-subsidie, maar dan moet de dakisolatie wel voldoen aan een bepaalde RD-waarde. Daarvoor moet soms het hele dak worden vervangen. Maar als ik dat wil doen, eist de gemeente dat ik een vergunning aanvraag. Dat kost geld. Kunnen jullie hier iets aan doen?
We gaan bij de betreffende afdeling van de gemeente informeren of een vermindering van de leges (de kosten voor het aanvragen van een vergunning) mogelijk is. Daarnaast zou dakisolatie met de gevraagde RD-waarde in veel gevallen ook moeten kunnen door van binnenuit te isoleren. Dat is uiteraard wel afhankelijk van de woning en wat er al aan isolatie aanwezig is. U kunt contact opnemen met een adviseur van het Energieloket Gemeente Hilversum voor advies via hilversum.nl/energieloket.
Let ook op de natuur en kleine dieren bij het van buitenaf isoleren van het dak. U mag geen nestplaatsen vernietigen of dieren doden. Kijk voor meer informatie op bouwenaanhilversum.nl/natuurinclusief.

Voor bewoners van projectgebied Meent Aardgasvrij: Als ik de ISDE-subsidie aanvraag, krijg ik dan ook nog subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken?
Jazeker.

Voor bewoners van projectgebied Meent Aardgasvrij: Krijg ik altijd het maximale bedrag uit de subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken?
Voor de koplopers geldt nu: zolang de investeringskosten voor de verduurzamingsmaatregelen gelijk aan of hoger zijn dan het maximale subsidiebedrag, krijgen zij het maximale bedrag. Voor de rest van de bewoners zijn we nog bezig met het opzetten van een subsidieregeling.

Voor bewoners van projectgebied Meent Aardgasvrij: Wanneer krijg ik de subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken?
Zodra de subsidieregeling is vastgesteld, kunt u met een getekende offerte de aanvraag doen. We gaan regelen dat het ook mogelijk is om een voorschot te krijgen op deze subsidie.

Tot welke datum loopt de gemeentelijke subsidie voor het projectgebied Meent Aardgasvrij?
We hebben tot 2028 om alle 624 woningen in het projectgebied aardgasvrij te maken, dat is ons streven. In principe loopt het project dus tot 2028. Er is dus geen grote haast, verzamel vooral eerst veel informatie en maak een goed plan voor uw woning. Vraag bijvoorbeeld advies aan een energiecoach of adviseur van het Energieloket Gemeente Hilversum via hilversum.nl/energieloket.
We zijn nu bezig met de eerste groep koplopers, die proberen we dit jaar (2022) al te helpen om aan de slag te gaan met subsidie. Vanaf volgend jaar kunnen andere bewoners de subsidie aanvragen.

Waarom verschillen de subsidiebedragen voor het projectgebied Meent Aardgasvrij per woningtype?
We hebben ruim 100 woningen in Meent laten onderzoeken door bouwkundigen. Hieruit blijkt dat er verschillende woningtypen zijn. Elke type is anders, bijvoorbeeld door de manier waarop die gebouwd is of de mate van isolatie die is toegepast. Daardoor verschilt per woningtype de opgave om deze te verduurzamen. Daar hangt ook een ander prijskaartje aan. Daarom verschilt de hoogte van de subsidie per woningtype.

Is er een plan voor subsidie voor het zuidelijke deel van de Meent, buiten het projectgebied Meent Aardgasvrij?
Op dit moment heeft de gemeente, buiten het projectgebied Meent Aardgasvrij om, geen geld voor subsidies in het zuidelijke deel van de Meent, of in andere delen van Hilversum. Met deze themabijeenkomsten proberen we zoveel mogelijk te laten weten over andere subsidies en financieringsmogelijkheden. Zo biedt het Rijk een subsidie en biedt de gemeente Hilversum opties om te lenen. Het staat u vrij om daarmee zelf te beginnen met het verduurzamen van uw woning. We kijken ook continu naar welke financieringsopties erbij komen en wat verder mogelijk is.

Vragen over financiën

Kan ik gebruikmaken van de Duurzaam Wonen Lening als ik ouder ben dan 75 jaar?
Ja. Dan is de verzilverlening vaak de beste optie, als u overwaarde heeft op uw woning.

Wat zijn de voordelen van de Duurzaam Wonen Lening ten opzichte van een lening van de bank?
De Duurzaam Wonen Lening heeft een lage rente, tussen de 1,6% en 2%. Kijk voor de actuele rente op https://hilversum.nl/subsidie/subsidies-duurzaamheid/duurzaam-wonen-lening.

In hoeverre kan ik probleemloos vervroegd aflossen bij de Duurzaam Wonen Lening?
U kunt boetevrij onbeperkt aflossen.

Kan iemand mij helpen alle opties door te nemen?
U kunt een gesprek met een energiecoach aanvragen via hilversum.nl/energieloket. De energiecoach komt bij u thuis en kan u helpen met informatie, maar hij/zij vult geen aanvragen voor u in. Ook kunt u een adviseur van het Energieloket Gemeente Hilversum bellen via 072-743 39 56. Of vraag een buurman of buurvrouw die zijn of haar woning al verduurzaamd heeft om advies.

Overige vragen

Ik wil mijn woning helemaal niet aardgasvrij maken. En nu?
Zolang de wetgeving nog niet wijzigt is dit vrijwillig. Als u niet wilt, dan hoeft u niet. Wij proberen u een zo mooi mogelijk aanbod te doen, maar niets is verplicht.

De overheid zegt dat we in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Wanneer wordt het gas afgesloten in de Meent?
Dat is nu nog niet bekend. Uw woning aardgasvrij maken is nu nog vrijwillig, maar we zien dat het Rijk bezig is met het kantelen van wetgeving. Daardoor zou over een bepaalde tijd per wijk wel een einddatum kunnen worden gegeven voor het gebruik van aardgas. Maar het afsluiten van aardgas is nu nog niet aan de orde in de Meent, en ook niet in de rest van Hilversum.
Gemeente Hilversum heeft als doel om in 2040 aardgasvrij te zijn. Ergens tussen nu en 2040 kunt u dus een natuurlijk moment zoeken waarop u om kunt gaan, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen of verhuizen. 

Binnenkort zijn woningen van koplopers helemaal verduurzaamd. Wordt er dan ook gekeken wat het oplevert, wat de ervaringen van de koplopers zijn en of de techniek goed werkt? En wordt dat ook gedeeld?
De koplopersgroep bestaat uit ongeveer 25 particuliere woningeigenaren. We gaan ook met zo’n groep koplopers aan de slag onder huurders. Als deze koplopers dat toestaan, gaan we hun monitoren. Dat laten we ook zien aan de andere bewoners. We hopen ook dat deze koplopers binnenkort hun praktijkervaring willen delen. Hun ervaring met wat wel en niet goed werkt, is belangrijk. We volgen deze bewoners voor, tijdens en na het verduurzamen van hun woning. U kunt bijvoorbeeld binnenkort verhalen lezen op de pagina Bewonersverhalen.

De Hilversumse Meent zit in de tweede groep proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken. Wordt de informatie en kennis uit de eerste groep ook gedeeld?
Ja, proeftuinen moeten actief vertellen over wat zij leren, zowel positieve als negatieve dingen. Die kennis wordt gedeeld in leerkringen met andere gemeenten. Wij doen daar ook aan mee. Daar halen we veel op. Over techniek, juridische zaken, organisatie, communicatie en participatie. De bedoeling is ook dat er een database wordt opgebouwd met alle informatie. Meer hierover kunt u lezen op website PAW.

Wordt het plaatsen van zonnepanelen ook gezien als verduurzaming, en wordt dat ook meegenomen als onderdeel van de proeftuin?
Jazeker. Zonnepanelen zien we als maatregel die je sowieso moet nemen. Een warmtepomp zorgt voor een hogere stroomrekening en een lagere gasrekening. Om de hogere stroomkosten van de warmtepomp op te vangen, moet je zonnepanelen nemen. Voor zonnepanelen kunt u ook de btw terugvragen. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen.

Ventilatie wordt ook genoemd als onderdeel van verduurzamen, nadat je goed hebt geïsoleerd. Is het niet veel duurzamer om gewoon de ramen op te zetten dan mechanisch te ventileren?
Er is een verschil tussen ventileren en spuien. Met ventileren bedoelen we steeds een kleine hoeveelheid lucht afzuigen en verversen. Daarnaast wordt geadviseerd om twee keer per dag te spuien: de ramen open te doen. Ventileren is vooral voor uw gezondheid, niet om te besparen. Als er goed is geïsoleerd, merken we dat de luchtkwaliteit in huis achteruitgaat, omdat het niet meer tocht. Ventileren kan ook met roosters. Het liefst zien we dat u een CO2-meter in uw woning ophangt, waardoor u kunt zien dat de ventilatie harder moet draaien of de ramen open moeten.

Waarom wordt er niet gekeken naar een blokaanpak?
Dat willen we heel graag, die aanpak doen we het liefst. Maar buren willen of kunnen niet altijd tegelijk investeren in hun woning, wat deze aanpak erg lastig maakt. Als u en uw buren van het hele woningblok tegelijk willen gaan verduurzamen, laat ons dit dan weten via meentaardgasvrij@hilversum.nl.

Wat is de aanpak voor huiseigenaren in gespikkeld bezit (koop- en huurwoningen naast elkaar)?
In principe sta je als huiseigenaar hiervoor zelf aan de lat. De subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn hier hetzelfde als voor andere woningeigenaren. Het kan vaak handig zijn om mee te doen met de woningcorporatie als die gaat isoleren, maar dat is niet altijd voor alle huiseigenaren mogelijk.
Dit is dus een uitdaging, daarom hebben we dit ook opgenomen in het projectgebied Meent Aardgasvrij. We proberen om een blokaanpak uit te voeren, maar dat is best een opgave. We hebben hier nog geen antwoord op, maar hebben er wel oog voor in het project Meent Aardgasvrij.

Is er bij het opstellen van de Transitievisie Warmte gekeken naar welke techniek voor welk deel van de Meent het meest kansrijk is?
Hiervoor hebben we een analyse gedaan in de Meent, wat is de beste oplossing? In de Meent hebben we dit verder uitgezocht dan voor de rest van Hilversum, omdat hier al het project Meent Aardgasvrij loopt. Bij de start van het project is die op hoofdlijnen uitgevoerd, en later hebben we een diepgaande studie laten uitvoeren. Hier kwamen drie varianten uit, die gelijkwaardig scoorden, afhankelijk van de aannames die je doet. De warmtepomp is er daar één van. Die techniek passen we nu toe in het projectgebied Meent Aardgasvrij. We gaan ook kijken naar een warmtenet/warmtecollectief. Als dat werkt in het projectgebied, gaan we kijken of we dat verder kunnen uitrollen.

Wordt waterstof niet meegenomen als optie in de Meent?
Waterstof zat ook in de analyse, op verzoek van inwoners. Die kwam ook als kansrijke optie uit de analyse, maar wel afhankelijk van een aantal belangrijke aannames. Deze zijn de komende 10 tot 15 jaar niet haalbaar in de Meent, waardoor waterstof nu nog niet interessant is voor de Meent. We sluiten echter niet uit dat waterstof onderdeel wordt van de energiemix die woningen in de toekomst gebruiken om in hun warmte te voorzien. We kijken daarbij wel naar waar waterstof het beste ingezet kan worden. Dat is waarschijnlijk niet in de Meent, omdat daar andere technieken ook prima werken. Waterstof is dan eerder een optie voor bijvoorbeeld oude monumentale panden die slecht te isoleren zijn.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen