Koplopers: "Verduurzamen voor de toekomstige generaties"

07-03-2022
1229 keer bekeken 0 reacties

Ruim 25 bewoners doen mee aan het koploperstraject voor het project Meent Aardgasvrij. Deze koplopers gaan aan de slag met het aardgasvrij maken van hun woning. Wat zijn hun ervaringen en waarom doen zij eigenlijk mee? Deze keer spreken we met Sander, die al druk bezig is met verduurzamen.

Een lagere energierekening en meer wooncomfort is mooi meegenomen. Toch is dit voor Meentbewoner Sander - die meedoet aan het koploperstraject in het noordelijk deel van de Meent – niet dé drijfveer om zijn woning grondig te verduurzamen. “Als we dit huis futureproof kunnen maken voor de drie generaties na ons, dan halen we daar genoeg voldoening uit.”

Sander en zijn vrouw kochten de woning vijf jaar geleden. “Het huis was zeer gedateerd. Voor ons voelde dat als een leeg canvas waarbij we alles konden aanpakken. Omdat we hier een toekomst van minstens twintig jaar voor ons zien, zijn we meteen gaan denken over verduurzaming. Op dat moment wilde ik me al opgeven als koploper, tot ik merkte dat er nog veel voorzichtigheid was. Wij waren al een paar stappen verder.”

Stap voor stap

Met eigen middelen gingen Sander en zijn vrouw vervolgens aan de slag om hun woning comfortabel en energiezuinig te maken. “Dat deden we stap voor stap. De grootste en duurste onderneming was het plaatsen van kunststof kozijnen en triple glas in het hele huis. Daarbij hebben we ook de gevelbekleding aangepakt en nog extra isolatie aangebracht. Verder hebben we zonnepanelen, lage temperatuurverwarming en koken we op inductie. En we hebben geïnvesteerd in goede zonwering. Zo hebben we in de hete zomers geen airco nodig. Volgens ons mag daar best meer aandacht voor komen.”

Een warmtepomp stond in eerste instantie ook op het wensenlijstje. Omdat dit een grote investering is en er in de Meent onderzoek wordt gedaan naar een alternatieve warmtebron, besloot het stel daar nog even mee te wachten. “Hopelijk kan de gemeente daar ooit een goede hand in helpen.”

Mensen inspireren

En door te vertellen over hun duurzame woningaanpassingen, hopen Sander – die zich uiteindelijk tóch voor het koploperstraject heeft aangemeld – en zijn vrouw andere mensen te inspireren. “Juist omdat wij gewoon een normaal stel zijn en geen grote portemonneehouders. Met duurzame bouwdepots en duurzaamheidsleningen hebben we alles bekostigd. Niet iedereen hoeft te doen wat wij hebben gedaan, maar we hopen wel mensen aan het denken te zetten.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen