Jeanette: "Mensen hebben respect voor het mooie plantsoentje"

Een stuk gemeentegrond vergroenen en opfleuren? Dat heeft Jeanette in haar straat in het centrum gedaan. Want groen en natuur in de buurt is gewoon fijn en gezond. Ze heeft zelf een ontwerp gemaakt voor het plantsoen. Jeanette: “Ik vond het bijzonder dat ik zelf zoveel mee mocht bepalen.”

“Voorheen werd er alleen maar geschoffeld en stond er niet veel groen. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik”, legt Jeanette uit. “Ik wist dat de gemeente druk is met het vergroenen van de stad. Daarom heb ik contact opgenomen met de gemeente. De beheerder groen en wijkonderhoud is langsgekomen en ik heb hem mijn schets voor het plantsoen laten zien. Daarna heeft hij, in overleg met mij, planten uitgekozen. De gemeente vindt het leuk als bewoners hun buurt willen vergroenen en daar zelf wat voor willen doen.” Zo zorgen we samen voor een groener en gezonder Hilversum.

Bloeiende planten in elk seizoen

“De planten zijn zo gekozen dat er elk seizoen iets bloeit.” Jeanette wijst naar de verschillende planten. “Kaukasisch vergeet-me-nietje, boskamperfoelie, een rozenperkje en hier staat ook kattenkruid. Verder zijn er bollen gepland van de prairielelie, die komen in het voorjaar op met prachtige blauwe bloemen. Ik ga misschien nog wat tulpenbollen ertussen planten. En de passiebloem van de buurman hangt over zijn schutting in het plantsoen, dus die houd ik aan deze kant ook bij.” 

Paddenstoelen en bloesembomen 

In het plantsoen ligt een paadje van houtsnippers. “Zo kan ik goed bij de planten zonder dat ik door modderige aarde heen moet lopen. En als het in de herfst regent, komen daar paddenstoeltjes tussen omhoog, heel leuk.” Ook staan er drie bloesembomen en een heg in het plantsoen. “Die stonden er al. De heg zat vol met klimop, dat heb ik er allemaal uit gehaald en daarna de heg gesnoeid. Dat was nog een flinke klus.” 

Leuk voor de buurt 

“Veel buren en voorbijgangers vinden het leuk, en ik heb van verschillende buren complimenten gekregen voor het regelen en onderhouden”, vertelt Jeanette. “Ik heb ook veel zwerfafval uit het plantsoen gehaald voordat het groen werd geplant. Nu ligt er nauwelijks meer zwerfafval. Mensen hebben respect voor het mooie plantsoentje.” 

Geveltuin met biologische planten 

In Jeanettes straat zijn ook een aantal geveltuintjes aangelegd. “Ik kreeg een brief van de woningcorporatie dat we in aanmerking kwamen voor geveltuintjes. Dat is ook door de gemeente geregeld. Voor mijn geveltuin heb ik biologische planten gekozen, zowel van de lijst van de gemeente als buiten de lijst. Biologisch vond ik belangrijk, dat is beter voor de bodem en insecten. Daarnaast heb ik een paar planten uit mijn achtertuin in de geveltuin geplant.” In Jeanettes geveltuin staat ook een vaas, om water op te vangen dat van de luifel komt. “Bij droogte kan ik dat water gebruiken voor de planten. En als de vaas vol is, loopt het vanzelf de geveltuin in.” 

Wilt u meer weten over groen in Hilversum? Kijk op bouwenaanhilversum.nl/groen.  

Tips van Jeanette

  • Heb je ook zo'n stuk gemeentegrond in je straat liggen? Neem dan gewoon contact op met de gemeente om het te vergroenen.
  • Maak een eigen voorstel voor het vergroenen van een stuk gemeentegrond of boomspiegel.
  • Houd er rekening mee als je je wilt inzetten voor zo'n stuk groen, dat je het zelf onderhoudt. Dat kun je ook gedoseerd doen, je hoeft niet de hele tuin in één keer te onderhouden.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen