Sanne: "Geen moestuin zonder biodiversiteit"

Verstopt tussen flats ligt een gedeelde moestuin op het Elsplein in het Van Riebeeckkwartier, waar Sanne Steen al zo’n anderhalf jaar tuiniert.

Sanne: “Ik wilde altijd al graag een moestuin, maar ik heb alleen een balkon waar de hele dag de zon op staat. Deze gedeelde moestuin is dan een goed alternatief. En een leuke manier om gezellig samen met de buurt bezig te zijn.”

Op het terrein staan zo’n twintig moestuinbakken. “Er zijn privébakken en gezamenlijke bakken, met bijvoorbeeld broccoli en koolrabi. En er zijn een paar bakken voor de school, waar de kinderen mee aan de slag kunnen en van kunnen leren”, legt Sanne uit. “Deze moestuin is opgezet door Urban Farming 035. Zij maken van braakliggende stukken land openbare moestuinen waar iedereen gratis aan mee kan doen.”

Groenten, fruit en bloemen

In een moestuin vind je met name groenten en fruit, maar in deze moestuin vind je ook bloemen. “Geen moestuin zonder biodiversiteit”, zegt Sanne. “In deze bak zitten bijvoorbeeld aardbeien en bloemen. Om de bakken heen groeit veel groen, dat laten we allemaal staan. Het groene onkruid op de looppaden maaien we ook niet, door het lopen wordt het vanzelf plat”, lacht Sanne. “We willen geen strakke, betegelde moestuin zijn, we houden juist van al dat groen. Dat is ook goed voor insecten, die vervolgens ons weer helpen door de bloemen te bestuiven.”

Egels en bijen

Maar Sanne en haar medetuiniers doen meer voor de biodiversiteit. “We hebben een wal met takken voor egels, daar kunnen ze in schuilen en nestelen. We hebben een bijenkast aan de boom hangen, gemaakt door kinderen uit de buurt. En we hebben compostbakken met groenafval uit de moestuin. Die compost kunnen we gebruiken om de bodem luchtiger te maken en voedingsstoffen te geven.”

Moestuinbakken

Sanne legt uit dat de groenten in bakken zitten om verschillende redenen. “De bakken geven overzicht en zijn ook wat hoger dan de grond. Dat laatste is fijn voor ouderen. Hier zijn de bakken niet verhoogd vanwege bodemlood, zoals bij de moestuin bij de Vituskerk wel het geval is. Ik heb even op de loodkaart van de gemeente gekeken en hier in de tuin is een laag risico op bodemlood.”

Gratis uit de lucht

Ook aan watermanagement wordt gedacht. “Het regenwater van een van de flats naast de moestuin wordt opgevangen in een tank”, vertelt Sanne. “Met dat regenwater geven we de moestuin water. Vorig jaar was dat regenwater genoeg voor de hele zomer. Dat komt gratis uit de lucht vallen, dus zonde om niet te gebruiken.”

Wilt u meer weten over groene en natuurlijke tuinen? Of weten wat gemeente Hilversum doet om Hilversum groener te maken? Kijk op www.bouwenaanhilversum.nl/lente.

Tips van Sanne

  • Begin makkelijk. Haal een paar stenen uit de tuin en plant wat kruiden, groenten of planten. En check je bodem via www.bouwenaanhilversum.nl/lente.
  • Voor kinderen zijn courgette, radijsjes of kruiden leuk. Daar heb je namelijk bijna geen omkijken naar en het groeit snel, waardoor ze snel resultaat zien.
  • Koop zaden in plaats van een heel plantje. Zaden zijn iets meer werk, maar een stuk goedkoper.
  • Kies een plant die goed past bij wat je wilt doen. Sommige planten hebben meer of duurder onderhoud nodig dan andere planten.
  • Let op de oogstmomenten. Van sommige planten kun je bijvoorbeeld maar één keer oogsten, van andere planten vaker, zoals tomaten en courgettes.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen