Marjolein en Rob aan de slag met hun huis

29-03-2023
206 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Marjolein en Rob Hebbes, die de afgelopen jaren veel verduurzamingsmaatregelen hebben uitgevoerd in hun woning.

In de winter waarin Nederland massaal de thermostaat lager draaide en met dekentjes op de bank zat, voelde Marjolein Hebbes zich thuis naar eigen zeggen als een ‘spinnende kat’. En dat allemaal dankzij de verduurzamingsmaatregelen die zij en haar echtgenoot Rob de afgelopen jaren in hun woning uitvoerden. Marjolein vertelt anderen graag hoe zij het thuis zo comfortabel hebben gemaakt: “Dat gun ik iedereen.”

Geen koude voeten meer

Al een jaar of tien geleden begon Marjolein, destijds nog zonder Rob, met het verduurzamen van haar woning. “Het was een huis met een heel koude vloer die niet fijn aanvoelde. Ik heb offertes voor vloerisolatie aangevraagd, die vergeleken en het toen laten uitvoeren. Dat bleek verrassend makkelijk, niet eens heel duur én ik had daarna geen koude voeten meer.” Marjolein bekostigde de vloerisolatie met geld uit haar onderhoudspotje voor de woning. “Dat vulde zich daarna snel omdat we veel geld terugkregen bij de jaarrekening.”

Jaren 30-huis

Het jaren 30-huis in Hilversum dat Marjolein zeven jaar geleden met Rob betrok, was niet geïsoleerd. “We wisten dat we moesten klussen en hadden daar ook voor gespaard. Toen we erin gingen, hebben we het dak geïsoleerd. Dat deden we tegelijk met het vervangen van de dakpannen. Ook lieten we gelijk de spouwmuurisolatie en vloerisolatie doen. Daarna ontstond een sneeuwbaleffect.”

Met elke maatregel comfortabeler

Dat duurzame aanpassingen in huis het milieu helpen, is uiteraard belangrijk voor Marjolein en Rob. Maar ze genieten er vooral van dat hun woning met elke maatregel comfortabeler is geworden. “Isoleren is daardoor verslavend. Elke keer als je iets isoleert, is het weer warmer in huis, waardoor je ook dat ene hoekje wil meepakken. Zo werkte een enkelsteens muurtje, waar de wind regelrecht tegenaan waaide, als koelelement in onze kamer. Dat hebben we zelf geïsoleerd met piepschuim platen en purschuim. Het is een onzichtbare aanpassing, maar wél eentje die veel verschil heeft gemaakt.” 

Rendabele hobby

Inmiddels hebben Marjolein en Rob ook HR++-ramen, zonnepanelen, een warmtepomp en een inductiekookplaat. Vooraf verdiepte Marjolein zich in alle mogelijkheden. “Dat deed ik gewoon ’s avonds op de bank, in plaats van een sudoku maken. Het is een rendabele hobby. En dan wist ik ook waar bedrijven het over hadden in hun offerte.”

Niet moeilijk

Verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn, vindt Marjolein. “Loop gewoon eens door het huis en maak een lijst van dingen die je wilt aanpakken. Energiecoaches kunnen helpen om een zetje in de goede richting te geven. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze de verduurzamen eng of moeilijk vinden. Om het tegendeel te laten zien, hebben we onze woning opengesteld tijdens de Duurzame Huizen Route. We zijn trots op alles wat we hebben gedaan en als het mensen helpt om bij ons binnen te kijken, dan doen we dat. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een betere wereld en help anderen op deze manier graag om een eerste stap richting een duurzaam huis te maken.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen