Johan aan de slag met zijn huis

28-11-2022
285 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Johan, die een thuisbatterij in zijn woning heeft geplaatst.

“Energie en gas besparen zodat de energierekening lager wordt, dat is het doel”, vertelt Johan. “We hebben zonnepanelen, die doen het best goed. En de energie die ik daarmee opwek, gebruik ik liever zelf dan dat ik het teruglever. Zeker omdat de salderingsregeling binnenkort wordt afgeschaft. Dan moet ik die energie dus opslaan. Daarom sprak het idee van een thuisbatterij mij zo aan.”

Brandveiligheid voorop

“Het belangrijkste was voor ons de brandveiligheid. Daarom heb ik gekozen voor een AGM thuisbatterij, een oudere techniek. Die is niet brandbaar en onderhoudsvrij. Hij is ook goedkoper dan andere soorten batterijen, maar heeft een kortere levensduur. Daarom heb ik een thuisbatterij van 20kw gekocht, die ik maar voor de helft gebruik. Zo verleng ik de levensduur naar zo’n 10 jaar. Bij ons was in de kelder genoeg ruimte en een luchtafvoer door de schoorsteen voor de thuisbatterij.”

Goed gevoel

Wat de thuisbatterij oplevert, kan Johan nog niet zeggen. “Hij is pas geïnstalleerd, dus we gaan deze winter zien hoe onze ervaring is. Volgend jaar kan ik dan ons verbruik vergelijken met dat van vorig jaar, en kan ik zien hoeveel energie en daarmee geld we hebben bespaard. Maar ik heb er wel een goed gevoel bij.”

Verwarmen met elektriciteit uit de thuisbatterij

De woonkamer en slaapkamers verwarmt Johan met infraroodpanelen. “We hebben 5 infraroodpanelen in huis die we kunnen verplaatsen, en in de badkamer hangt een infraroodspiegel. Zo verwarmen we ons huis met de elektriciteit die we overdag opwekken met de zonnepanelen en opslaan in de thuisbatterij”, legt Johan uit. “We hebben nog wel een cv, die kan bijspringen als het niet warm genoeg wordt. Deze winter gaan we zien of dat nodig is.”

Isoleren: echt verschil in comfort

Naast de thuisbatterij, is Johan ook aan de slag gegaan met isoleren. “Isoleren is de beste manier om energie te besparen”, vertelt Johan. “Daarom hebben we in een aantal ramen dubbel glas gezet en extra gordijnen met isolerende stof opgehangen. We merken echt verschil in comfort, ze houden veel kou tegen. Daarnaast hebben we de vloer geïsoleerd, en tochtstrips en een elektrische kookplaat geplaatst. En tapijttegels gelegd in de kelder, dat werkt ook als isolatie. Nu kunnen we daar op blote voeten lopen.”

Tips voor andere Hilversummers

“Wees er op tijd bij en houd rekening met levertijden”, geeft Johan als tip. “Ik heb bijvoorbeeld ruim van tevoren een tijdslot gereserveerd bij de installateur. Let ook goed de brandveiligheid en kijk of je ruimte hebt voor een thuisbatterij.” Over de infraroodpanelen is Johan al erg tevreden. “Ik kan ze aanraden. Lees je wel goed in en kies een paneel dat een goede opbrengst heeft. De verschillende panelen die op de markt zijn, zijn niet allemaal even goed.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij duurzaambouwloket.nl/hilversum.

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen