Paul en Barbara aan de slag met hun huis

01-09-2022
516 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Paul van der Zande en Barbara Wiessing: 'We dragen graag ons steentje bij, ook al is het een klein steentje'

Paul en Barbara hebben hun woning flink onder handen genomen en wonen nu aardgasvrij. “Op jaarbasis produceren we meer stroom dan we afnemen. We wekken dus volledig zelf op wat we nodig hebben”, vertelt Paul. “Met de huidige gasprijzen hebben we onze investering binnen zo’n 10 jaar terugverdiend. Maar het ging ons niet om het geld, echt om het milieu. We dragen graag ons steentje bij.”

Eerst isoleren

“We zijn begonnen met vloer- en gevelisolatie, en het dak was al geïsoleerd. Want als warmte weglekt, heeft verduurzamen geen zin”, legt Paul uit. “Het dubbel glas in de woonkamer was al 30 jaar oud, dus dat wilden we vervangen. Toen zagen we dat de kozijnen rot waren. Nu hebben we alle kozijnen vervangen, openslaande tuindeuren laten plaatsen en overal zit HR++ glas in.”

Zonnepanelen, zonnecollectoren en een warmtepomp

Op beide kanten van het dak liggen zonnepanelen. “Achter, op het noorden, liggen gewone zonnepanelen. Die halen toch 50% rendement uit indirect licht. Dat vonden we de moeite waard”, Op de voorkant liggen PVT-panelen: zonnepanelen met leidingen aan de achterkant, waardoor vloeistof stroomt die warmte uit de buitenlucht naar de warmtepomp brengt. Paul: “Het plaatsen was nog een hele klus vanwege de bijzondere dakstructuur van de woning.”

Aanzienlijk stiller

Paul laat de warmtepomp en bijbehorende boiler op zolder zien. “Hiermee verwarmen we het tapwater en ons huis”, legt hij uit. Doordat de warmtepomp samenwerkt met de PVT-panelen, heeft deze geen buitenunit nodig. Een bewuste keuze, vertelt Paul. “Deze warmtepomp is aanzienlijk stiller dan een lucht-water warmtepomp. Hij maakt ongeveer hetzelfde geluid als de oude cv.”

Infraroodspiegel en vloerverwarming

Beneden is er gekozen voor flexibele vloerverwarming, zodat de houten vloer behouden kon blijven. Paul: “Alle radiatoren beneden zijn eruit. Op de werkkamer op zolder hebben we een convector geplaatst. En in de badkamer hebben we voor verwarming, naast de oude radiator, een infrarood paneel met een spiegel opgehangen die, indien nodig, de badkamer verwarmt.”

Direct verschil in comfort

De hele installatie is pas net klaar, maar Paul en Barbara merken nu al verschil in comfort. “Met de vloerisolatie en het dubbel glas is het gelijk comfortabeler. Je voelt geen tocht meer, en op warme dagen blijft het koeler in huis.” Paul wijst naar de keuken. “We wachten alleen nog op de inductieplaat die geleverd moet worden. Nu koken we tijdelijk op een camping gasstel.”

Tips voor andere Hilversummers

“Heb geduld en begin op tijd, bijvoorbeeld met het aanpassen van je stoppenkast”, geeft Paul als tip. “Regel alles goed vooraf, probeer te zorgen dat je niet verrast wordt tijdens de werkzaamheden. Laat je adviseren, het liefst door een organisatie die vanuit idealisme werkt, niet met een winstoogmerk. En kijk voor een eventuele lening of duurzame hypotheek bij een groene bank.” Barbara voegt lachend toe: “En doe het in het voorjaar, dan kun je buiten zitten tijdens werkzaamheden en heb je bij uitloop geen koude kerst.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij duurzaambouwloket.nl/hilversum.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen