Het ontwerp van de wijziging van het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor Bruisend Hart lagen van 10 december 2024 tot en met 20 januari 2025 ter inzage. In die periode kon iedereen een reactie (zienswijze) geven. In totaal kwamen er zes reacties binnen. Deze zijn meegenomen in de aangepaste plannen. De plannen worden binnenkort gepubliceerd. Je kunt ze dan online bekijken via het Gemeenteblad en op het Omgevingsloket (Regels op de Kaart).
Een sfeerbeeld van hoe Bruisend Hart eruit kan komen te zien. De Nieuwe Brink, met van links naar rechts de stationshal, de voormalige uitspanning als paviljoen op de brink en het huidige Café Dudok. Alle gebouwen en de openbare ruimte moeten nog worden ontworpen.
Plannen aangepast na reacties
Door de reacties zijn sommige onderdelen van de plannen aangepast. Zo komt er meer ruimte voor kantoren aan de spoorzijde van het stationsgebouw: van 3.800 naar 6.000 vierkante meter. De bouw van 150 nieuwe woningen blijft gewoon mogelijk. De ontwikkelaar mag kiezen: alleen kantoren aan de spoorzijde, of een combinatie van kantoren en woningen.
Ook is het ontwerp van een gebouw aan de Zuiderweg aangepast. Het wordt lager: maximaal 12 meter hoog. De dakvorm sluit nu beter aan op de omliggende huizen. Het dak krijgt een schuine kap en een goothoogte van maximaal 7 meter.
Niet eens met de vastgestelde plannen?
Ben je het niet eens met de vastgestelde plannen en heb je eerder een zienswijze ingediend of ben je belanghebbende? Dan kun je nog in beroep gaan bij de Raad van State. Dit kan tot 25 juni 2025.
De volgende stap: ontwerpen buitenruimte
Na afloop van de periode om in beroep te gaan, zal het ontwerp van de buitenruimte worden uitgewerkt (het inrichtingsplan). Denk aan het nieuwe park, fietspaden, straten en kiss-and-ride zones. Met andere woorden: we bepalen hoe het hele gebied eruit gaat zien. En goed nieuws: ook hier kunt u weer meedenken, binnen de kaders van het beeldkwaliteitsplan.
Wijziging omgevingsplan, beeldkwaliteitsplan, hoe zat het ook alweer?
Het omgevingsplan vervangt de oude bestemmingsplannen en komt voort uit de nieuwe Omgevingswet (2024). Het bevat regels over bouwen, milieu, erfgoed, evenementen en meer. Zie het als één helder handboek voor wat er in Hilversum wel en niet mag in de fysieke leefomgeving. Voor aanpassingen in een gebied, zoals bij Bruisend Hart, moet dit plan worden gewijzigd. Daarom is een omgevingsplanwijziging nodig.
Het beeldkwaliteitsplan geeft richtlijnen voor hoe het gebied eruit moet komen te zien. Denk aan de gewenste uitstraling van gebouwen, het gebruik van materialen, de inrichting van de openbare ruimte en het toevoegen van groen. Zo zorgen we ervoor dat het nieuwe Bruisend Hart een samenhangende en aantrekkelijke plek wordt.