Hilversum boekt vooruitgang bij verwerving van grond aan de Koninginneweg

03-12-2024

De gemeente Hilversum zet positieve stappen in de ontwikkeling voor het verleggen van de centrumring en de bouw van vier nieuwe woonblokken langs het spoor.

Na succesvolle onderhandelingen met grondeigenaren heeft de gemeente besloten de Kroon te verzoeken om de onteigening van 16 percelen aan de Koninginneweg in te trekken. Om de verdere ontwikkeling van het Stationshart mogelijk te maken heeft de gemeente de percelen aan de Koninginneweg nodig. Hilversum bezit in dit gebied nauwelijks grond en moet vrijwel alles aankopen. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het project Stationshart.

Ingrijpende keuze voor onteigening

Om de grondverwerving te versnellen, heeft de gemeente gebruikgemaakt van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Dit gaf Hilversum het recht op eerste koop, waardoor belangrijke stappen zijn gezet. Echter, ondanks deze inspanningen en onderhandelingen, bleken niet alle eigenaren bereid te verkopen. Omdat vrijwillige verkoop onvoldoende resultaat opleverde, besloot de gemeenteraad in september 2023 een onteigeningsverzoek in te dienen bij de Kroon. Dit besluit, hoe zwaar ook, werd gezien als noodzakelijk om de voortgang van het project te waarborgen.

Succesvolle onderhandelingen

Het onteigeningsbesluit heeft een positieve impuls aan de onderhandelingen gegeven. Inmiddels zijn van de oorspronkelijke 23 percelen waar de gemeente in 2023 nog geen eigenaar van was, 16 vrijwillig verworven. Dit betekent dat er nog 7 percelen van 5 eigenaren overblijven in het onteigeningstraject. Het college heeft nu de Kroon verzocht de onteigening voor de 16 verworven percelen in te trekken. Het intrekken van de onteigening voor deze percelen maakt het proces overzichtelijker en efficiƫnter. Hierdoor kan de gemeente haar focus richten op de nog resterende 7 percelen van 5 eigenaren. Deze aanpak verkleint de kans op fouten en vergroot de kans op een succesvolle afronding van het project.

Hoe gaat het verder?

Na aanpassing van het onteigeningsplan legt Rijkswaterstaat het ontwerp-Koninklijk Besluit en onteigeningsplan ter inzage. Dit wordt gevolgd door een hoorzitting voor belanghebbenden die een zienswijzen willen indienen. Ongeveer zes maanden na deze periode wordt een definitief Koninklijk Besluit genomen. Voor de percelen die worden aangewezen, start de gerechtelijke fase, waarbij een vonnis de weg vrijmaakt voor eigendomsoverdracht.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen