Een bloeiende lente… plant u in de herfst!

Redactie Bouwen aan Hilversum 09-11-2023 378 keer bekeken 0 reacties

Gelukkig zien steeds meer mensen de herfst als het ideale seizoen om planten, boompjes en bloembollen in de grond te zetten. Zo zorgt u voor een jaarrond mooie, kleurige tuin. Want september en oktober zijn tegenwoordig prachtige nazomermaanden waarin u ook heerlijk buiten kunt zijn!

Aanplanten in de herfst heeft veel voordelen:

  • In het najaar droogt nieuwe aanplant minder snel uit. De nachten zijn langer en vochtiger en het regent vaker, waardoor u minder water hoeft te geven. De afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin u jonge plantjes soms wekenlang water moet geven.
  • De bodem is in de herfst nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. De wortels kunnen goed aarden, waardoor u in het vroege voorjaar al kunt genieten van groen in uw tuin. Dat bespaart ook werk op een later moment.
  • Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst, omdat ze daarna ‘in winterslaap’ gaan. De wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, en ze komen in voor jaar extra sterk terug.
  • Ook in de herfst kan uw tuin er nog mooi uitzien. Sommige planten bloeien prachtig in deze periode, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Of plant een volwassen klimop: deze groeit niet meer klimmend, maar is een losstaande struik. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Daarnaast zijn de besjes rijp in februari, de periode dat vogels honger hebben. Vooral merels eten die graag.
  • Gebruik de herfstbladeren die zijn gevallen. Laat bladeren in de border en bij planten liggen: ze verbeteren de grond van uw tuin en beschermen de bodem. Egels, padden en allerlei insecten zoeken tussen bladeren naar eten en beschutting. Vogels zoals merels zoeken tussen de blaadjes naar eten. Bovendien komt op de plekken met blad veel minder snel onkruid op.

Bij een paar groepen planten is het wel verstandiger om tot het voorjaar te wachten met aanplanten. Dat zijn gewassen die vorstgevoelig zijn (zoals hebe en fuchsia) of gevoelig voor een natte bodem in de winter (zoals fagus en salvia). Als zij al een zomer vast hebben gestaan, hebben ze daar minder moeite mee.

Kijk voor meer tips op www.plantmee.nl
Meer weten over groen in Hilversum? Kijk op www.bouwenaanhilversum.nl/groen

0  reacties

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen