Projectdag middelbare scholen #Hilversum2040

28-05-2021

Leerlingen van het MBO-college, Alberdingk Thijm Mavo en het Adriaan Roland Holst College hebben zich tijdens een gezamenlijke projectdag gebogen over de vraag “hoe kan iedereen fijn wonen, werken en leven in het Hilversum van 2040?”

Stichting Omgevingseducatie organiseerde deze dag in opdracht van de gemeente. De opbrengsten zijn input voor de Omgevingsvisie Hilversum 2040.

Het was een afwisselende dag voor de leerlingen. Het programma was opgebouwd uit casussen rond drie thema’s: gezond en inclusief, klimaat en energietransitie en biodiversiteit. Leerlingen van het MBO College gaven een workshop brainstormen. Theatermaker Robbert Jan Proos was de moderator van de dag en daagde de leerlingen uit om creatieve oplossingen te bedenken voor de vraagstukken. Ook nam hij met hen een podcast op. Een professioneel tekenaar zette de oplossingen voor de leerlingen op papier, waardoor de ideeën nog meer gingen leven.

Sportparcours en waterberging

Aan het eind van de dag pitchen de leerlingen hun oplossingen aan een deskundig panel van Hilversumse professionals en raadsleden. De ideeën liepen uiteen tot nieuw stadspark met plaats voor allerlei dieren tot een parcours waarin bewoners uitgedaagd worden om te bewegen en een waterberging die ook energie opwekt.

Lange leuke dag

“Het was een lange, leuke dag en  ik heb veel geleerd, zoals bijvoorbeeld over hoe je kan brainstormen. Ik vond een van de leukste dingen dat de dingen die we bedachten in ons groepje uitgewerkt werden door een tekenaar,” vertelt Kiki, leerjaar 3 Alberdingk Thijm Mavo. “Daardoor werd het makkelijker om onze presentatie te pitchen,” vult Bas, leerjaar 3 A. Roland Holst College aan. “Ik heb tijdens deze dag meer geleerd over de natuur in Hilversum. We ging met problemen van de gemeente bezig, om deze te helpen oplossen. Ik vond de podcast ook leuk, dat is een goede manier om met elkaar in gesprek te gaan over wat je doet.”

Deze projectdag maakt deel uit van de innovatieve samenwerking tussen de gemeente en het voortgezet onderwijs, die in 2018 is gestart. Sinds 2019 zijn er regelmatig projectdagen waarbij leerlingen brainstormen en input geven op maatschappelijke thema’s.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen