Nieuwe Zwembad Arenapark vernoemd naar waterpololegende Evert Kroon

19-02-2021

Een eerbetoon aan Nederlands beste waterpoloër.

Het nieuwe zwembad op het Arenapark wordt vernoemd naar waterpoloër Evert Kroon. Het college wil het bad graag vernoemen naar een Hilversumse sportheld. Evert Kroon was de beste Nederlandse waterpolospeler ooit en in zijn tijd de beste van de wereld. Hij is verschillende keren uitgeroepen tot de beste keeper van ons land. Wethouder Floris Voorink (sport): “Ik vind het een mooi gebaar om op deze manier een eigen Hilversumse sportidool te eren.  Evert werd ook wel de Johan Cruyff in het waterpolo genoemd. Helaas is hij niet meer onder ons. Op 2 april 2018 is Evert Kroon overleden, hij is 71 jaar oud geworden. Maar het doet mij veel om op deze manier te kunnen laten zien wat hij voor Hilversum heeft betekend.”

Vorig jaar maart is besloten om ter vervanging van zwembad De Lieberg een nieuw zwembad te bouwen, met als voorkeurslocatie het Arenapark. Het nieuwe bad gaat ruimte bieden aan zwemlessen, aqua- activiteiten, zoals ouder en kind zwemmen en aquafit, baanzwemmen en activiteiten van verenigingen De Robben, Torpedo en OSVH. Het afgelopen jaar is samen met verschillende partijen nagedacht over de invulling van het zwembad.

Flinke stap voorwaarts

Het college stelt voor om uit te gaan van een zwembad met twee bassins, een peuterbad en verschillende aanvullende faciliteiten. Het college vraagt nu de raadscommissie om over het programma van eisen te adviseren. Voorink: “Hilversum gaat er met dit nieuwe zwembad flink op vooruit. Niet alleen krijgen we een groter zwembad, dat voldoet aan de hedendaagse maatstaven, maar wij kunnen ook veel meer mogelijkheden bieden voor bredere doelgroepen. Ik ben blij met de stappen die wij zetten richting een nieuw zwembad. En ik ga graag in maart met de raadscommissie in gesprek over de eisen waar wij van denken dat het zwembad aan moet voldoen.”

Programma van eisen

Momenteel wordt er gewerkt aan het programma van eisen van het nieuwe zwembad op het Arenapark. Ook worden de financiële effecten die horen bij dit programma verder uitgewerkt. Deze worden bij de volgende kadernota betrokken. Het college stelt voor om hierbij uit te gaan van twee bassins: een wedstrijdbad met een afmeting van 25x21 meter én een doelgroepenbad met een afmeting van 20x10 meter. Dit wordt dan aangevuld met een springplank, een whirlpool en een peuterbad. Om breed mogelijkheden te creëren voor diverse doelgroepen komt er in elk bassin ten minste één beweegbare bodem. En omdat het belangrijk is dat ook mensen die minder mobiel zijn gebruik kunnen maken van het zwembad krijgt één van de bassins een meebewegende hellingbaan.

Zwembad De Lieberg

Zwembad De Lieberg is met ruim 40 jaar (bouwjaar 1976) een verouderd zwembad. In verband met de oplopende onderhoudskosten en de functionele beperkingen van het zwembad heeft de gemeenteraad in maart 2020 besloten een nieuw zwembad te bouwen op het Arenapark. Het huidige zwembad wordt gesloten zodra het nieuwe zwembad in gebruik is genomen. Wat er met de locatie van het huidige zwembad gaat gebeuren, wordt nog onderzocht.

Achtergrond Evert Kroon 'de octopus'

Evert Kroon werd geboren in Hilversum in 1946 en speelde bij waterpoloclub HZC de Robben in Hilversum. Dat heeft hij vrijwel zijn hele carrière gedaan. In die tijd speelde deze club mee in de hoogste regionen van de competitie in het waterpolo. Met HZC/De Robben pakte Kroon meermaals de landstitel. Evert Kroon was een opvallende verschijning met zijn rode haar. Daarnaast had hij hele lange armen en grote handen. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘de octopus’. Wanneer hij zich breed maakte kon hij bijna beide doelpalen vastpakken. Nog een opvallend feitje is dat Kroon altijd een witte zwembroek aan had. Evert speelde mee in 182 interlands en deed drie keer mee aan de Olympische Spelen. In 1976 in Montreal won hij met oranje een bronzen medaille. Na deze spelen stopte Kroon met waterpolo. Hij werd belastingambtenaar en later had hij zijn eigen sportwinkel in Hilversum. Kroon bleef zwemmen. Elke dinsdag was hij in het zwembad te vinden waar hij met zijn oude teamgenoten van De Robben nog baantjes trok.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen