Programma Groen in cijfers: Wat we samen in 2024 hebben bereikt

Hedwig Overwater 16-12-2024 203 keer bekeken 0 reacties

Wat een jaar was 2024 voor het programma Groen! Samen met inwoners en partners hebben we grote stappen gezet naar een groenere en duurzamere gemeente. Tijd om terug te blikken op de hoogtepunten en successen van het afgelopen jaar.

Tegel eruit, plant erin

“Heel erg bedankt hiervoor. Het heeft ons
zoveel gedoe, geld (want anders container)
en tijd gescheeld. (En spierpijn)”

- een inwoner over de tegeltaxi

Dat was de missie in 2024. En dat heeft mooie resultaten opgeleverd. We deden voor het eerst mee met het NK-tegelwippen en belandde op een mooie 15e plaats met maar liefst 38.424 gewipte tegels. En de tegeltaxi reed rond om gratis tegels op te halen. Totaal wipte we 5.137 m² aan tegels, waarvan 3.548 m² gewipt werd door de gemeente en 1.589 m² gewipt werd door inwoners.

 Lees meer over deze actie

 

 

600 Hilversummers kregen een
gratis boompje

Meer bomen in Hilversum

Bomen spelen een cruciale rol in een gezonde en leefbare stad. Dit jaar zijn er 683 nieuwe boompjes geplant, verspreid over buurten, langs wegen en zelfs in tuinen. Zo zorgen we samen voor meer schaduw, zuurstof en een gezondere leefomgeving.

Lees meer over bomen planten

 

 

 

 

Bijeenkomst over speelplek
Dr. P.J.H. Cuypersplein

Groene speelplekken voor jong en oud

Spelen in het groen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Dit jaar werden 6 speelplekken vergroend met bomen, struiken en bloemen en stoeptegels werden vervangen door houtsnippers. Bij 7 locaties mochten bewoners meedenken over de inrichting, wat zorgde voor speelplekken die écht aansluiten bij de wensen van de buurt.

Bekijk alle speelplekken

 

 

Eekhoorn bekijkt wildcamera
Een eekhoorn bekijkt de wildcamera

Meten = weten

Een groenere stad betekent ook dat we beter moeten begrijpen wat er leeft. Dat doet je door te meten. 60 tuinen deden mee aan het wildcameraproject, ondersteund door 6 vrijwilligers, waarmee we inzicht kregen in de dieren die onze stad bezoeken. 11 vrijwilligers telden stadsvogels via het Meetnet Urban Soorten (MUS) van SOVON. 15 vrijwilligers hielpen bij het tellen van vlinders via het Tel Insecten Mee project van de Vlinderstichting.

Lees meer

 

 

Wethouder Bart Heller plaatst een
eendenkorf in de raadhuisvijver

Groene initiatieven uit de buurt

Inwoners hebben ook zelf flink bijgedragen aan het vergroenen van Hilversum. Dit jaar werden 12 buurtinitatieven uitgevoerd. Denk aan het aanleggen van geveltuintjes of boomspiegels (kleine plantentuintjes rondom bomen in de straten). Ook werden er 9 eendenkorven geplaatst om dieren in en rond het water een veilige plek te bieden.

Ook bijdragen?

Bekijk wat jij kan doen met de buurt

 

 

Heide op het dak van
bushokje Laan 1940-1945

Groene bushokjes

Vanaf juni zijn door heel Hilversum 104 nieuwe groene abri’s (bushokjes) geplaatst. Deze zijn voorzien van een groen dak, wat niet alleen mooi oogt, maar ook helpt om hittestress tegen te gaan. 30 bushokjes kregen een bijenhotel en 20 bushokjes een groene wand met planten. Voor 4 bushokjes heeft Programma Groen een permanente plek ingericht voor informatieposters, waarmee bezoekers meer leren over het landschap waar het hokje staat.

Lees meer over de bushokjes

 

Opening Duurzaamheidscentrum
wethouder Bart Heller, samen met
Stichting Omgevingseducatie,
Energiecoöperatie HilverZon,
Bewonersnetwerk Hilversum100 en HET coöperatie.

Opening Duurzaamheidscentrum

Op 5 oktober is tijdens het DuurSamen Festival het nieuwe Duurzaamheidscentrum feestelijk geopend. Het Duurzaamheidscentrum is dé plek waar Hilversummers terecht kunnen met al hun vragen over verduurzaming: van energiebesparing en klimaatvriendelijk wonen tot groene tuinen en afvalvermindering. Vrijwilligers staan klaar om te helpen!

Lees meer

 

 

Samen verder in 2025

Met zoveel groene successen achter de rug, kijken we vol enthousiasme uit naar 2025. Dankjewel voor jouw inzet en betrokkenheid! Samen zorgen we voor een groener, gezonder en klimaatbestendiger Hilversum.

 

 

Cookie-instellingen