Hiermee inspireert ze mensen — en in het bijzonder jonge gezinnen — om dichter bij de natuur en eigen voorziening te komen.
Bloemen, fruit, groente, alles groeit weelderig in haar tuin bij Amateur Tuindersvereniging Hilversum. Wat ze laatst heeft geoogst? “Appels, peren, aubergines, tomaten, sla, courgettes, knoflook, frambozen, vijgen en blauwe bessen. Best wel veel!” Thuis verwerkt ze het overschot om op een later moment van te kunnen eten. “Invriezen, wecken, fermenteren, er is zoveel mogelijk”, vertelt ze enthousiast.
Kinderen ermee opvoeden
Haar zoon Gijs van viereneenhalf is altijd enthousiast als hij mee mag naar de moestuin. Nathalie: “Hij kan al aardappels poten en rooien, plukt tomaten en eet de bessen van de struiken. Ik neem hem mee met zaaien en hij ziet de plantjes opkomen. Hij leert continu. Ik weet niet of het hierdoor komt, maar zijn groente heeft hij als eerste op bij het avondeten!”
Met de handen in de aarde
Vanwege gezondheidsklachten heeft Nathalie een zware tijd achter de rug. De moestuin brengt haar rust. “De natuur brengt je zoveel meer dan alleen gezonde voeding en mooie bloemen. Zorg je voor alles wat groeit, dan zorg je ook voor jezelf. Ze zeggen niet voor niks bij een burn-out ‘ga met je handen in de aarde of de natuur in’. Ik heb het zelf ook ervaren. De natuur is het beste medicijn!”
Tips van Nathalie
Nathalie zit vol leuke, duurzame ideeën. “Wist je dat je thee kan maken van vijgenbladeren? De geur en smaak doen me denken aan kokos. Het is heel leuk om te experimenteren met fermenteren. Dat kan een ouderwetse zuurkool maar ook een hippe kimchi zijn.” Gemakkelijk een kleine moestuin beginnen? “Boor gaten onder in een speciekuip en vul die met moestuinpotgrond. Courgette, pompoen, winterprei en andijvie groeien nu nog heel gemakkelijk. Ook start je in oktober met het poten van knoflook. Aan het begin van de zomer zijn ze klaar om te oogsten. Stop een doorgeschoten aardappel in de minimoestuin en er groeien allemaal knolletjes uit. Laat je peuter schatgraven!”